• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/PolatderesiKulturYardimlasmaDernegi/
  • www.twitter.com

Cemalettin OLGUN
ceolgun@gmail.com
HASAN MEŞELİ İstikbalin Valisi İmranlı Hanelerinde
18/06/2019


         Ne yanar kimse bana âteş-i dîlden özge
         Ne açar kimse kapım bâd-ı sabâdan gayrı 
                                                            Fuzuli


      Genç bir Kaymakam Hasan Meşeli 15 Eylül 2018 günü Pehlivanköy kaymakamı iken kararname ile İmranlı ilçesine atanarak görevine başladı. Selendi, Borçka ve Pehlivanköy ilçelerinde de kaymakamlık görevinde bulundu.
      Mart ayında yapılan yerel seçimlerin ardından yazılı ve görsel basından izliyoruz: Seçimi kazanan belediye başkanları ellerinde darbeli matkaplarla makam odalarının kapılarını söküyorlar. Kapıları açık olsun, vatandaşlar aracısız temas kursun, dertlerini anlatsınlar istiyorlar. Devamlılığı olursa güzel bir yaklaşım.
      Kaymakam Meşeli, ilçede göreve başlar başlamaz makam kapısını sökmeye gerek duymadan vatandaş ile arasındaki mesafeleri kaldırdı. Gönülden bir köprü kurup İmranlı hanelerinde kabul gördü. Haneden haneye giderken çoğu kere hüzünlendi, bazen de o hanelerden sevinçle döndü.
      Önceden görev yaptığı yerlerde başlattığı "Ailemizin Çınarları" projesini İmranlı ilçesinde de uyguladı. Soğuk, kar, kış, uzak, yakın demeden en ücra köşelerde tek başına yaşayan çınarları buldu, kapılarına gitti, evlerine misafir oldu. Çınarlar ile aynı çatı altında yaşayan fidanlarada  bir umut oldu.
      Yazımızın başında şairlerin şahı Fuzuli'nin gazelinden bir beyit okudunuz. Fuzuli bizim ücra köşelerdeki çınarlar gibi yapayalnız yaşamış. Bu yüzden "Bana gönül ateşimden başka kimse yanmaz, saba rüzgarından başka kapımı açan olmaz." demiş. Aynı gazelin başka bir beytinde "Kimsesizliğim o dereceye vardı ki, etrafımda bela girdabından başka dönüp dolaşan olmaz." demiş.
      Kaymakam Hasan Bey, üstat Fuzuli'nin yalnızlığını, serzenişini duymuş olmalı ki bir akşam üzeri kışta kıyamette, Ocak ayının 22' sinde Çarşıbaşı Mahallesi'nden Yusuf Dede'nin kapısını çalıyor, misafiri oluyor. Sohbet devam ederken Yusuf Dede "Siz beni öldürdünüz şimdi, size karşı ben nasıl oturuyorum." diyor. Misafirlerine bir şeyler ikram etmek istiyor. Kaymakam Bey kabul etmiyor: "Size her gün yemek gönderelim." diyor. Yusuf Dede: "Sağolun, vatanımız devletimiz sağolsun, benden daha fakirler var onlara verin." diyor. Bu anın videosu var izlerken Yusuf Dede değil bizler ölüyoruz.

      İki gözlü evdeyim
      Koca garı bir de ben
      Havalar da buz kesir
      Ne yapacam şimdi ben
      Bir baktım kapım çalındı
      Ellerde guşganalar
      Sıcak sıcak yemekler
      Karşımda üç beş adam
      Dedim bunlar da kim ?
      Dediler "Sus Kaymakam."

      Ögünüzde öleyim bana niye geldiniz
      Daha düşkünler de var onlara gitseydiniz.

      "Vay benim dedem, sizi çok özlemişiz
      Sana geldik misafir, onlara da gideriz"

      Kaymakam Meşeli, bunun gibi yüzlerce çınarları ziyaret etti, dertlerini dinledi, çareler aradı, buldu. Beraberce güzel vakitler geçirdi.
İmranlı Yatılı Bölge Okulunun emektar aşçısı Kemal Çiçek ustanın ev ziyaretinde mis gibi kokan çayları bizzat kendisi servis yaptı, beraberce içtiler. Yukarıdaki görselde Kemal Usta'nın bakışlarını görüyorsunuz.

      İmranlı'ya atanmış
      Gencecik bir kaymakam
      Çayımızı doldurdu
      Demedi mevki makam

      Bu hizmeti göreve başladığı ilk günden bugüne kadar sergilerken zerre kadar yapmacık bir hareketi görülmedi, hissedilmedi. Zaten böyle bir sezgi olsaydı bu yazıyı derginizde okuyamazdınız. Fukara kalbine girmeyi, hizmet etmeyi dert edinmeyen bir yönetici, bu kadar yükü sırtında taşımaz.
      İmranlı ilçesinden Tahsin Taşkın yapılan hizmetleri çocuklarını ziyaret için geldiği İstanbul'da duyunca "Kaymakam Bey'i takdirle karşılıyorum, o ki bunları yapıyor İmranlı'ya gidince benden ne dilerse onu yapacağım" diyerek ilk ödülünü vermek istedi.
      Kaymakam Hasan Meşeli, Ekim ayında başlattığı bu proje ile ilçe merkezinde ve 40 köyde 275 haneyi ziyaret etti, 1000'den fazla insanla birebir görüştü. İmkanlar ölçüsünde ihtiyaçları karşılandı. Hanelerde yapılan sohbetlerle devlet vatandaş yakınlaşması sağlandı, devleti yanı başında gören halka güven verdi, moral oldu.
      "Ailemizin Çınarları" bir taraftan yürürken bir taraftan da idari mekanizmaları aksatmadı, özel günler ve anmalar layıkı ile yapıldı. Merkeze, Delice ve Aşagıçulha köylerine binlerce fidan dikilerek hatıra ormanları kurdurdu. Resmi kurum görevlileri ve vatandaşlarla birlikte bizzat fidan dikiminde bulundu, fidanlara can suyu verdi. Çınarlar ile fidanlar arasında mekik dokudu.
      Kış turizmini canlandırmak, halkı bir araya getirmek için 1. İmranlı Kar Şenliğini 17 Şubat 2019 günü Piredede köyünde düzenledi. Muhteşem bir etkinlik oldu, tüm İmranlı halkı güzel bir kış gününde şenlik alanında kayıp eğlendiler. Atılan bu ilk adım ileriki yıllarda kar topu gibi büyüyüp gidecek.
Bilgi, birikim , aşk ile yapılan hizmet alın teri ile birleşince işte böyle güzel bir yönetim anlayışı çıkıyor. Devleti hanesinde gören ahalinin gözleri ışıldıyor. Safi duygularla dualar ediliyor.
      İmranlı haneleri boş değildir, oralarda kurulan dostluklar unutulmaz. Yapılan dualar karşılıksız kalmaz. Uzatılan el, iki el arasında kalıyorsa gönül köprüleri kurulmuş demektir. O hanelerden bir yıldız parlıyor çook uzaklardan görebiliyoruz.
      Aşk ile yapılan hizmetler bu hızla devam ederse istikbalin valisi boz kırın ortasındaki İmranlı hanelerinden yükselecek, kanaatim bu yöndedir. İnşallah yanılmayız. Halkını kucaklayan ötekileştirmeyen yöneticilere memleketimizin ihtiyacı var.

      Kaymakam Hasan Meşeli'nin yolu izi, bahtı açık olsun.

      "Fukara kalbine her kim dokuna
       Dokuna sinesi Allah okuna"

      Kesin olmamakla birlikte Yunus Emre'ye ait olduğu söylenen bu deyiş benimde bedduamdır.




3592 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KATRAN BABA - 20/05/2020
KATRAN BABA
BAL HATUN CAMİİ / Levent Kürşat Kırca & Cemalettin Olgun - 28/04/2020
SUŞEHRİ BAL HATUN CAMİİ Levent Kürşat Kırca & Cemalettin Olgun
TÜRK KAYAKÇILIĞI SİVAS SUŞEHRİ BULDUR KÖYÜNDE BAŞLADI - 19/02/2020
TÜRK KAYAKÇILIĞI SİVAS SUŞEHRİ BULDUR KÖYÜNDEN BAŞLADI
Anıtkabir İnşaatında Çıkan Tüneller - 15/06/2019
ABDURAHMAN USTA'NIN ANILARI
Kapıdaki Yüzler - 16/10/2018
KAPIDAKİ YÜZLER
VELİ BABA TÜRBESİ - 17/01/2018
VELİ BABA TÜRBESİ BİR HUZUR BELDESİ
ŞAH TEPE - 01/04/2017
İmranlı Haber dergisi. 10. Sayı. Mart.2017
TARİHİ İMRANLI ÇEŞMESİ - 01/06/2015
HARBDAN HATIRA
TARİHTEN GÜNÜMÜZE KÖY MUHTARLARMIZ - 05/03/2014
MUHTARLIK TARİHÇESİ
 Devamı