• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/PolatderesiKulturYardimlasmaDernegi/
  • www.twitter.com

ENES BOZKURT
okebbilisim@hotail.com
MADIMAK FAYDALARI
12/04/2014

     

       Madımak bitkisi bahar aylarında sıkça rastlanan bir besin kaynağı. Madımağın faydalarından en çok bilineni ise şeker hastalığı ve böbrek taşına karşı iyi geldiğidir.

      Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor.

       Çok yıllık, otsu bir bitki olan, bahar aylarında yağan yağmurla ortaya çıkan madımak, şeker hastalığı ve böbrek taşı rahatsızlığına da iyi geliyor. 
Damarları büzücü etkileri ile basur, doğum sonrası kanamalar ile aşırı adet kanamalarında faydalıdır. Kan şekerini düşürerek şeker hastalarına iyi gelir. İdrar arttırıcı ve idrar söktürücüdür. Antioksidan ve bitkisel bir antibiyotiktir. 
      Madımak Otunun Taze yaprakları salata olarak yenebileceği ya da bitki kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanabilir. Önceleri yalnızca köylerde rağbet gören ve ilkbaharda (nisan, mayıs, haziranın ilk yarısı) yemek için toplanan madımaklar köyden şehre yapılan göçlerle şehirlerde de aranır olduğundan büyük şehirlerde pazarlarda da satılır.
      Yukarıda belirtildiği gibi madımak bazı hastalıklara iyi gelmektedir.Madımak bitkisi ekonomik anlamda köylerin gelirini yükseltecek ve ekonomik anlamda köylüye ve esnafa faydalı bir bitkidir.Bunun üzerine Karacaören köyü muhtarı Muhsin ÇELEBİ  ye önerilerimizi sunduk ve bu konuda fikirler üretip kararlar aldık.

      Köy muhtarımız da madımak bizim ana yemeklerimizden olup biz madımak yemeğiyle büyüdük.Madımak hem insan sağlığına yararlı bir bitki olup ticaret anlamında köyümüze önemli ekonomik kaynağı olacağını söyledi.

      Bizlerde köy halkımıza çağrı yaparak ve  köyden halkımızın topladığı madımakları derneğimize göndererek hem köylülerimiz hem derneğimiz hemde gurbetçi olup madımak hasreti çeken halkımıza bir katkı sunmak istiyoruz.



2664 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Derneğimiz Hayırlı Uğurlu Olsun - 12/05/2014
Polatderesi yönetim kurulu ve halkının büyük bir özveri ile çalıştığı ve ortaya koyduğu ve Polatderesi nin ihtiyacı olduğu asrın projesi diye nitelendirdiğimiz dernek kültür binamız 11.05.2014 tarihinde açılmış bulunmaktadır.
KARACAÖREN'E ŞİİRLER - 19/11/2012
KARACAÖREN DİR BİZİM KÖYÜMÜZ DOĞDUK BÜYÜDÜK ŞİMDİ DAĞILIYORUZ TEKER TEKER