• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/PolatderesiKulturYardimlasmaDernegi/
  • www.twitter.com

Celalettin KESKİN
celokeskin@mynet.com
KURBAN KESMEK VE KESTİRMEK İÇİN VEKALET VERMEK
23/08/2017

Mal ile yapılan ibadetlerde önemli olan o ibadetin yerine getirilmesidir. Bunu bizzat bizim yapmamız şart değildir. Biz vekâlet yoluyla bir başkasına yaptıra biliriz. Kurbanda mali bir ibadet olduğu için, kurban kesmesi gereken kişi, kurbanı bizzat kendisi kesebileceği gibi, bunu vekâlet yoluyla kendi adına bir başkasına yaptırabilir.Kurban kesme ve kestirmenin önemini asla ihmal etmemeli ,kesmenin mutlaka ehil ve kurban kesmenin görev ve şartlarını yerine getirenlere verilmesi gereklidir.

Vekâlet sözlü de, yazılı da olabilir. Sözlü olarak, kişi, bir başkasına "seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim" der. Bu durumda vekâleti alan kişi, kurbanı bizzat kendisi kesebilir veya aldığı vekâleti bir başkasına devrederek, bu işlemi, tayin ettiği bu yeni vekile de yaptırabilir. Buradaki vekâlet umumi vekâlettir. Yani vekil tayin edilen kişi, işi bizzat kendisi yapabileceği gibi, yeni bir vekil tayiniyle başkalarına da yaptırabilir.

Yazılı vekâlette ise, vekâlet veren kişi adına "belli bir şahsa kurban kesme, kestirme ve kurbanla ilgili diğer işleri yapma ve yaptırma konusunda vekâlet verdiğine" dair bir vekâlet belgesi düzenlenebilir. Günümüzde yazılı yolla vekâlete, umumiyetle kurumların düzenledikleri kurban organizasyonlarında başvurulmaktadır. Burada önemli olan husus, vekil tayin edilen kimsenin belli birisi olmasıdır. Bu yüzden, kurban organizasyonu yapan kuruluşların, vekâlet işlerini yürütürken, belli bir kimseyi görevlendirmeleri gerekir. Bu görevli kimse de, vekâletini aldığı kişilerin kurbanlarını kesme, kestirme görevini bizzat takip etmeli, yeni vekil tayini gerekiyorsa bunları da titizlikle yerine getirmelidir.

 

Ayrıca vekâletle kurban kestirecek kişi şayet istiyorsa, kurban kesiminin yanı sıra, alım işlemleri de vekâlete dâhil edilebilir. Bu durumda kişi, vekile "kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye vekil tayin ettim" diyerek vekâlet verir.
Pratik hayatta, bir kimseye "kurban işimi hallet" denilmesi halinde, bu sözle, ona vekâlet verilmiş olur. O kimse de bir hayvan alıp kesebilir. Bu şekilde vekâlet vererek kurbanını kestiren kişi, kurban ibadetini yerine getirmiş olur.
Yine bir kimseye "benim için bir kurban al, kes" denilirse, ona kurbanlık bir hayvanı hem satın alma ve hem de kesme veya kestirmeye vekâlet verilmiş olur.


Diğer yandan, vekâlet verme konusunda toplumda yaygın başka bazı örfi ifade ve uygulamalarla da vekâlet verilebilir. Bu durumda vekâletin çerçevesini, aksine bir açıklama olmadıkça, o konuda topluma yerleşmiş olan uygulama belirler.


Kurban kesilirken besmele çekmenin hükmü nedir? Hangi dua okunmalıdır?
İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse o hayvanın eti yenilmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse bu hayvanın eti yenilir. Kurban kesilirken üç defa "Bismillahi Allahü ekber" denilir ve şu ayetler okunur:
قُلْ إِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Kul inne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn(âlemîne).
"Muhakkak ki; benim namazım, kurbanım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi Allah içindir." de.
إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ حَنِيفًا وَمَا أَنَاْ مِنَ الْمُشْرِكِينَ
İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn(muşrikîne).
Muhakkak ki ben, hanif olarak yüzümü, yeri ve semaları yaratan Allah'ın Zat'ına döndürdüm. Ve ben, müşriklerden değilim.
KAYNAK: Dr. Recep ÖZDİREK, Kurban İbadeti, Erkam Yayınları, 2007, İstanbul



860 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Gerçek hicrete yol almak… - 04/09/2019
Gerçek hicrete yol almak...Kaybettiğimiz hasletlerimiz….
Hüzünlü Bayramlar - 28/05/2019
HÜZÜNLÜ BAYRAMLAR
KERBELAYI ANLAMAK.... - 18/09/2018
Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmeden önceki konuşması
Süleymaniye`de Bayram Sabahı - 14/06/2018
Süleymaniye`de Bayram Sabahı
Pulsuz Dilekçe - 26/09/2017
Pulsuz Dilekçe
ÖZLEDİĞİMİZ VE UMUTLA BEKLEDİĞİMİZ BAYRAMLAR - 21/06/2017
ÖZLEDİĞİMİZ VE UMUTLA BEKLEDİĞİMİZ BAYRAMLAR
BAŞARILI İNSANIN SIRRI - 06/05/2017
BAŞARILI İNSANIN SIRRI
KALDIRIMLAR - 25/03/2017
KALDIRIMLAR
PADİŞAHIN İŞİ NE? - 28/01/2017
SULTAN MURAD HANIN RÜYASI
 Devamı